Soru eki
در این درس به بررسی روشهای سوالی کردن جمله و فعل در زبان ترکی استانبولی و قواعد گرامری مرتبط با آن میپردازیم.
سوالی کردن جملات در زبان ترکی استانبولی از روشهای متفاوتی انجام میشود. بسته به نوع سوال یا استفاده از کلمات سوالی قواعد مورد نیاز برای سوالی کردن جمله متفاوت خواهد بود. در این درس با نحوه سوالی کردن جملات در این زبان و نکات آن آشنا میشویم.
یکی از روشهای سوالی کردن جملات در زبان ترکی استانبولی استفاده از نشانههای "mı mi mu mü" است. در این صورت برای سوالی کردن جمله نشانهی سوالی را به انتهای جمله اضافه میکنیم (نشانهی سوالی الزاما همیشه آخر جمله نمیآید). به نشانههای سوالی میتوان ضمیر وابستهی متصل اضافه کرد اما خود نشانهها به چیزی اضافه نمیشوند. به مثالهای زیر توجه کنید:
تو هم با ما میآیی؟
در این جمله با آوردن نشانهی سوالی mu جمله سوالی شده است و ضمیر متصل sun به آن اضافه شده است.
باید دقت کنید که ظاهر نشانههای سوالی، با پسوندهای منفی ساز زمان حال ساده یکسان است، این دو را با هم اشتباه نگیرید. نشانههای سوالی در آخر جمله قبل از ضمیر وابسته میآیند، در حالیکه پسوند منفی ساز زمان حال ساده به فعل امر اضافه میشود و بعد از خودش پسوند زمان حال ساده "yor" را میگیرد.
کلمات سوالی و ضمایر پرسشی، برای سوالی کردن جمله به کار میروند و در هر جای جمله که صحیح باشد میتواند بیایند، در زبان ترکی کلمه سوالی نباید الزاما در ابتدای جمله قرار بگیرند. کلمات پرسشی خودشان ذاتا پرسشی هستند و دیگر نیازی به آوردن نشانههای پرسشی در جمله نداریم.
Neden Türkçe konuşmuyorsun?
چرا ترکی استانبولی صحبت نمیکنی؟