Birleşik fiil
در این درس به بررسی افعال مرکب، نحوه ساخت و کاربردهای آن در زبان ترکی استانبولی میپردازیم.
فعل مرکب در زبان ترکی استانبولی، فعلی است که از دو یا چند واژه مستقل ساخته شده است. ممکن است یکی یا هر دوی واژههایی که فعل مرکب را میسازند، فعل باشد. فعلهای مرکب در سه دسته مورد بررسی قرار میگیرند:
فعل مرکبی است که با قاعده خاص ساخته میشود. فعلهای مرکب با قاعده همیشه پیوسته نوشته میشوند. در این حالت فعل مرکب به فعل اصلی معناهای توانایی، زود تمام شدن (سرعت و فرزی)، مدت و نزدیکی به وقوع فعل و ... را میبخشند. گاهی اوقات فعلهای مرکب با دور شدن از معنای اصلی خود، دیگر معنای بن اصلی فعل را نمیدهند. در ادامه به بررسی یک به یک این حالتها میپردازیم:
با اضافه کردن پسوند کمکی " abil/ebil" به یک فعل، حالت "احتمال" یا " توانایی" آن فعل ساخته میشود. در صورتی که فعل با پسوند سوالی همراه شود، معنای "خواهشی" به فعل میدهد.
با اضافه کردن پسوندهای ıver/iver/uver/üver به فعل معنای سرعت، فرزی، راحتی و سهولت را میدهد.
Öğretmenimiz zor soruyu çözüverdi.
معلممان سوال سخت را حل کرد. (به راحتی حل و کرد و تمامش کرد.)
در مثال بالا معنای "راحتی و سهولت" را میدهد.
شکل منفی از فعلهای مرکب فرزی و سرعت به دو شکل ساخته میشود.
Alıvermedi
(زود) برنداشت
Almayıverdi
(زود) برنداشت
فعلهای مدت دار حالت منفی ندارند.
فعل مرکب نزدیکی به وقوع فعل، حالت منفی ندارد.
افعال مرکب اصطلاحی در زبان ترکی فعلهایی هستند که از ترکیب دو لغت ساخته شده و معمولا از معنای واقعیشان دور شدهاند. در این حالت واژهها دیگر معنی اصلیشان را نمیدهند و با هم تشکیل یک اصطلاح را میدهند.
Odunların depoya taşınmadığını görünce küplere bindi.
وقتی دید هیزمها به انبار برده نشده اند، عصبانی شد.
در اینجا دو لغت küp (به معنای مکعب) و binmek (به معنای سوار شدن) با هم ترکیب شده و یک واژه جدیدی را ساخته اند که معنای عصبانی شدن میدهد.
Masanın üzerindeki gazetelere göz gezdirdi.
به مجلههای روی میز نگاه انداخت.
در اینجا دو لغت göz (به معنای چشم) و gezdirmek (به معنای گرداندن) با هم ترکیب شده و یک واژه جدیدی را ساخته اند که معنای نگاه انداختن میدهد.