Geography
کشور استرالیا با داشتن 7.617.930 کیلومتر مربع مساحت تقریبا 7.4 برابر وسعت ایران است و ششمین کشور پهناور جهان محسوب میشود. کشور استرالیا جزیره است و کشور هم مرز ندارد. نزدیکترین کشورها به استرالیا از شمال غرب اندونزی، از جنوب شرق نیوزلند و از شمال شرق گینه نو هستند. استرالیا و این کشورها و چند جزیره پراکنده دیگر در اقیانوس آرام قاره اقیانوسیه را تشکیل میدهند. این قاره کوچکترین قاره جهان است.
بزرگترین تپه مرجانی دنیا (تپه مرجانی گریت بریر ریف) در ساحل شمال شرقی قاره استرالیاست. استرالیا به خاطر وسعت زیادش دارای پوشش گیاهی متنوعی است؛ از جنگلهای بارانی استوایی (در بخشهای شمال شرقی) گرفته تا کوههایی در جنوب شرقی و جنوب غربی و شرق و مناطق بیابانی و خشک. بیابان یا زمین نیمهخشک بیشترین درصد از خاک استرالیا را تشکیل میدهد. استرالیا خشکترین قاره مسکونی جهان است، به طوری که تنها بخشهای جنوب شرقی و جنوب غربی آن آب و هوای معتدل دارد. تراکم جمعیت استرالیا 8/2 نفر در کیلومتر مربع است؛ این تراکم جمعیت در مقایسه با دیگر کشورهای دنیا بسیار پایین است.
از لحاظ جغرافیایی، استرالیا به 6 منطقه تقسیم میشود:
استرالیا مسطحترین قاره جهان است و تنها بخش کوچکی از این کشور ارتفاعی بالای 200 متر از دریا دارد. کوههای اصلی استرالیا سه رشته کوه آلپ، رشته کوه جداکننده و کوههای برفی است.
بیشتر رودخانهها در استرالیا فصلی هستند و در حاشیههای این کشور واقع هستند. طولانیترین رودخانهها در ساحل شرقی این کشور است. این کشور هفت رودخانه دارد که در اینجا با مهمترین آنها آشنا میشویم:
بیابانهای استرالیا را میتوان به دو دسته تقسیمبندی کرد: بیابانهای استرالیای جنوبی و بیابانهای استرالیای غربی.
بعد از بیابان گریت ویکتوریا، شنزار بزرگ، بزرگترین بیابان استرالیاست. بیابان گیبسون در جنوب و بیابان تانامی در شرق شنزار بزرگ قرار دارند.
استرالیا با داشتن 755 گونه جانوری، متنوعترین کشور دنیا از لحاظ زیستبوم محسوب میشود. تنوع گیاهی و جانوری این کشور به دلیل کهن بودن، آب و هوای متنوع و دور بودن از سایر قارههای جهان بسیار منحصر به فرد است. تقریبا 85% پستانداران، 45% پرندگان و 90% آبزیان این سرزمین منحصر به فرد هستند و در هیچ جای دیگر جهان یافت نمیشوند. استرالیا همچنین از لحاظ تعداد خزندگان رتبه اول را دارد. از حیوانات معروف استرالیا میتوان از کانگورو، کوالا، پلاتیپوس، جوجه تیغی استرالیایی (اکیدنا) و شترمرغ استرالیایی نام برد.
به طور کلی میتوان استرالیا را کشوری با آب و هوای معتدل دانست. بیشتر بخشهای شمالی کشور آب و هوای گرم دارند و بخشهای جنوبی کشور آب و هوای سردتری را تجربه میکنند. دما در این کشور بر اساس ناحیه متفاوت است، در نواحی کوهستانی تا زیر صفر درجه و در نواحی گرمسیر تا بالای 50 درجه نیز میرسد. از لحاظ بارش باران، استرالیا یکی از خشکترین کشورهای جهان است. برخلاف کشورهای نیمکره شمالی، فصلهای کشورهای نیمکره جنوبی برعکس هستند:
جالب است که کریسمس در اوج تابستان و گرما است و تعطیلات مدارس دانش آموزان در تابستان است.